ENCIKLOPEDIJA ZNAMENITE LIČNOSTI NIŠA

Svom drevnom gradu, petnaestočlani Redakcioni odbor sa timom od 96 saradnika, podario je jedinstvenu Enciklopediju ZNAMENITE LIČNOSTI NIŠA.

Radi se o nesumnjivo jednom od najvećih i najznačajnijih izdavačkih poduhvata u istoriji Niša, koji će kao takav, doprineti snažnoj afirmaciji grada na domaćoj i međunarodnoj sceni. 
Projekat je nastao u stvaralačkoj radionici Udruženja stvaralaca Niša Car Konstantin, kao rezultat višegodišnjeg strpljivog naučno istraživačkog rada i na bazi ogromnog entuzijazma i znanja tima kompetentnih autora. Istraživanje i priređivanje enciklopedije realizovano je sa blagoslovom Negove svetosti patrijarha srpskog gospodina irineja i njegovog preosveštenstva episkopa niškog g Arsenija, a povodom jubileja 100 godina od oslobođenja u velikom ratu i 140 godina oslobođenja Niša od Turaka. 


  • sEnciklopedija_logo.jpg

Sadržaj enciklopedije

Sagledana kroz brojeve, Enciklopedija sadrži 15 poglavlja, gde je na preko 650 stranica predstavljeno preko 500 znamenitih i zaslužnih ličnosti koje su dale nemerljiv doprinos procvatu i promociji Niša kao privredne, naučne i kulturne prestonice jugoistočne Srbije. Interesantan deo Enciklopedije svakako je prikaz 20 znamenitih niških familija u posebnom poglavlju.
Posebnu vrednost ovog kapitalnog dela predstavlja110 registara znamenitih, zaslužnih i značajnih ( 333) ličnosti u kojima se navode imena preko 2500 ličnosti koje su prethodnih decenija i vekova ispisivale slavnu istoriju Niša. 
Jedinstvena je prilika da na stranicama ove enciklopedije nađete na jednom mestu imena svih nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima iz Niša i okoline, nosilaca Albanske spomenice, Partizanske spomenice ali iimena interniraca iz Niša i okoline stradalih u nemačkim logorima u Norveškoj u II sv. ratu, niških oficira palih u ratovima 1912.-1918.

U registrima su upisana i imena svih poznatih episkopa Niške Epahije od 343. godine do danas, svih kmetova, predsednika opštine i gradonačelnikaNiša od 1878. godine do danas i svih poznatih narodnih poslanika iz Niša od 1878. godine do danas.

Ovo delo će vas učiniti ponosnima na sugrađane iz bliže i dalje prošlosti koji su pronosili slavu grada Niša.

Promocija Enciklopedije znamenitih ličnosti Niša na sajmu knjiga

Foto D.Vidojković

Lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam sit amet elit eu ligula tempor suscipit vel a magna. In fringilla scelerisque urna sed mollis. Cras tincidunt diam sed tellus pellentesque pulvinar. Vestibulum lobortis pharetra laoreet. Quisque sollicitudin orci eu magna venenatis facilisis.

Iz medija