VESTI I NAJAVE

Naše udruženje se od osnivanja bavi promocijom kulturnih vrednosti grada Niša i trudi se da sačuva od zaborava značajne datume, mesta i ličnosti. Naši članovi objavili u značajna dela o gradu Nišu i važnim istorijskim ličnostima. Ostvarujemo saradnju sa drugim udruženjima koja se bave sličnim aktivnostima. Saradnja sa zvaničnim gradskim institucijama i Univerzitetom pomaže nam da ostvarimo naše inicijative.

Mr Novica Ranđelović na tv Kopernikus

  • sSkupština-3.jpg

Skupštini Grada Niša predata inicijativa za izgradnju spomenika Naisi, Stefanu Nemanji i Nikoli Tesli

Dva niška udruženja, Udruženje stvaralaca Niša i Udruženje „Promo IbiNT“ podnela su predsedniku Skupštine grada Niša Bobanu Džuniću inicijative za podizanje tri spomenika u gradu. Radi se o statui vile Naise u rečnom koritu Nišave kod Tvrđave, spomeniku Stefanu Nemanji u porti Patelejske crkve i spomeniku Nikoli Tesli u Naučno tehnološkom parku. Predsednik Skupštine grada Niša obećao je da će dati sve od sebe da ove inicijative budu i realizovane, ali će konačnu odluku o tome doneti odbornici Skupštine grada Niša.Na sastanku je predsedniku Skupštine grada Niša Bobanu Džuniću uručen i počasni primerak Enciklopedije „Znamenite ličnosti Niša“ kao i zahvalnica za saradnju. 
Novica Ranđelović istakao je da je urađena reprezentativna maketa spomenika Stefanu Nemanji. "Konačno rešenje dobićemo preko javnog konkursa koji bi bio raspisan za vajare iz cele zemlje“ On je objasnio i da je sa relevantnim institucijama već razgovarano o postavljanju statue Naise.Profesor dr Bratislav Milovanović, predsednik Udruženja „Promo IbiNT“ je govorio o spomen obeležju Nikoli Tesli.„Ova godina je na neki način jubilarna, 165 godina od rođenja Nikole Tesle i ovo je pravi trenutak da se pokrene ova inicijativa. Odabrali smo prostor NTP jer je to kompleks tehničkih fakulteta i nekoliko tehničkih srednjih škola. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio Nikola Tesla“, objasnio je Milovanović.  • sstatua-Naisa.jpg

USN Car Konstantin pokreće inicijativu za tri značajna spomenika u Nišu

Naše udruženje pokrenulo je inicijativu da se statua „Naise“, simbola Grada Niša, postavi u rečno korito Nišave, u blizini Tvrđave, vođeni idejom da bi ovo bio jedinstveni način da se vila po kojoj je Niš dobio ime predstavi javnosti, građanima Niša ali pre svega turistima.
Neposredni inicijator ove ideje je naš član Siniša Stamenković koji sa ovom idejom živi već nekoliko godina, a model statue je uradio nedavno preminuli akademski vajar Miroljub Kostić.“Znamo da je Niš grad vila, da je po vili Naisi i dobio ime.Svi su čuli za Naisu, a niko, zapravo, ne zna kako ona izgleda. Zbog toga smo smatrali da Naisa postane vidljiva kako za Nišlije tako i za turiste”, kaže Stamenković.On dodaje da bi ovaj simbol bio vrlo interesantan posetiocima Niša, posebno ako bi se statua izdizala iz reke Nišave. 
Treća inicijativa koja potiče iz UCN Car Konstantin  je podizanje spomenika Stefanu Nemanji u porti Pantelejske crkve, na mestu gde se  1189. godine u Nišu, susreo sa Fridrihom Barbarosom. Kakav je značaj za Stefana Nemanju imao Niš tada može se zaključiti iz njegovog pisma Barbabrosi: “Pripremam svečani doček u najpoznatijem od svojih gradova koji nameravam da učinim prestonicom svoje države“.
Udruženje stvaralaca Niša “Car Konstantin” i Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija pokrenuli su građansku inicijativu da se podigne spomenik Nikoli Tesli ispred Naučno tehnološkog parka u Nišu. Prostor ispred Parka pogodan je jer tako spomenik može biti sastavni deo Muzeja industrijske i tehnološke baštine. 

  • sNovica Ranđelović.jpg

Predsednik USN Car Konstantin, Novica Ranđelović dobitnik nagrade 11. januar

Među pojedincima nagrada “11. januar” uručena je i ekonomskom istoričaru i publicisti Novici S. Ranđeloviću, Ja sam veoma počastvovan činjenicom da sam se našao u galeriji značajnih stvaralaca našeg grada. U momentu kada sam saznao da sam dobio nagradu, bio sam u korona karantinu. Bila su pomešana osećanja korone i ove najlepše moguće vesti da sam dobitnik nagrade. Zahvalan sam pre svega komisiji, ali i svim građanima koji su prepoznali moj poluvekovni doprinos afirmaciji i promociji grada Niša - istakao je Novica Ranđelović.

  • sNaučno_tehnološki_park.jpg

Obeležavanje 10 godina od osnivanja USN Car Konstantin

Na svečanoj sednici redakcionog odbora enciklopedije ZLN održanoj u Naučno tehnološkom parku Niš, predstavljeno je prvo izdanje Enciklopedije i istovremeno objavljeno drugo izdanje kao obeležavanje 10 godina Udruženja stvarala Niša " Car Konstantin"

  • sEnciklopedija_zln.jpg

Novi članovi USN

Upravni odbor  USN Car Konstantin doneo je odluku o potpisivanju memoranduma o poslovno-tehničkoj saradnji sa PROMOIBINT, Etno muzejem Rautovo, Mikro muzejem radio aparata Bojković. Potvrđen je prijem i novih članova USN

  • sDSCF7784.jpg

Članovi USN posetili spomen sobu Kopnene vojske Srbije

Članovi USN Car Konstantin, dva puta su posetili spomen sobu Kopnene vojske Srbije u Nišu. Domaćin posete bio je general Simović sa saradnicima.